Kako odabrati auto kameru! Doznajte sve što trebate znati kako biste odabrali najbolju auto kameru za vaš automobil!
19 Ruj

Kako odabrati auto kameru! Doznajte sve što trebate znati kako biste odabrali najbolju auto kameru za vaš automobil!

Niste sigurni kako odabrati pravu auto kameru za vaš automobil? Donosimo konkretne savjete za kupnju kako biste odabrali najbolju i najisplativiju auto kameru.

Posebne auto kamere koje možete montirati na vjetrobransko staklo su u posljednje vrijeme postale sve popularnije. Lako se monitiraju i još lakše koriste, a u velikom mjeri vam mogu biti od koristi prilikom raznih sitaucija u prometu ili ukoliko jednostavno želiti snimiti jedan dio vašeg putovanja, te ga potom podijeliti s prijateljima putem društvenih mreža. Posebno je kod prometnih nezgoda itekakao prepoporučljivo imati zabilješku u obliku videozapisa kao dokaz s mjesta nezgode.

U svakom slučaju prednosti korištenja auto kamere su brojne, no mnogi korisnici nisu sigurni na koji način odabrati pravu kameru za svoje potrebe. Odmah valja napomenuti kako univerzalnih rješenja nema. Postoje međutim neke ključne značajke auto kamera koje treba uzeti u obzir prilikom kupnje.

Ponajprije ćemo navesti neke ključne osobine i mogućnosti auto kamera na koje svakako treba posebno obratiti pažnju prilikom kupnje, a nakon toga neke opcionalne mogućnosti koje omogućavaju kvalitetnije i naprednije korištenje uređaja.


Ključne osobine auto kamera

Rezolucija snimanja
Kako auto kamere snimaju sliku u pokretu svakako je preporučljivo odabrati kameru što je moguće veće rezolucije uz podršku za minimalno 30 fps-a.  Što se tiče rezolucije donji minimum je HD 720p, a preporučljivo je odabrati kameru s Full HD 1080 rezolucijom obzirom da će vam takva kamera omogućiti daleko bolju kvaliteteu snimke. Treba imati na umu da snimanje u većoj rezoluciji znači i potrebu za daleko većim prostorom za pohranu snimljenih videozapisa

Kut gledanja
Svakako je preporučljivo odabrati kameru sa što širim kutem gledanja. Obzirom da želite snimiti što širi mogući prostor ispred vozila, kao i sa svake strane što uključuje druga vozila, pješake, prostor uz cestu. Kamere sa kutem gledanja od primjerice 130° ili 140° svakako su dobar odabir.

Kapacitet za pohranu snimaka
U pravilu se snimljeni materijal kod auto kamera pohranjuje na SD kartice ili integrirani sustav za pohranu. Veća rezolucija snimke (1080p) ujedno znači i veće video datoteke za pohranu. Primjerice 1 sat snimljenog materijala u HD rezoluciji zauzet će otprilike 1-2 GB dostupnog prostora. Kod snimanja u Full HD rezoluciji ove su brojke daleko veće. Stoga je preporuka imati na raspolaganju barem 64 GB dostupnog prostora za pohranu, a u slučaju 1080p snimanja i dvostuko više.

Noćni način rada
Svakako preporučamo odabrati auto kameru s odgovarajućom mogučnošću snimanja po noći ili uvjetima slabijeg vanjskog osvjetljenja. Gradska rasvjeta često neće biti dovoljno za jasne snimke, pa je noćni način rada svakako ključna značajka koja će vam osigurati odgovarajuću kvalitetu snimke neovisno o svjetljenju.


Dodatne mogućnosti koje omogućavaju naprednije korištenje

Automatsko uključivanje/isključivanje
Pojedine auto kamere imaju mogućnost automatskog uključivanja u trenutku kada upalite motor i prikladnog isključivanja u trenutku isključivanja motora. Ovo je svakako korisna funkcija, jer ćete u suprotnom sami ručno morati uključivati i isključivati kameru.

Veličina kamere
U pravilu treba izbjegavati prevelike auto kamere. Ovisno dakako o veličini automibila i prostoru unutar kabine. U svakom slučaju  bez obzira na veličinu kamera mora biti pravilno montirana, tako da vam ne smeta prilikom vožnje.

Loop način snimanja
U trenutku kada se dostupni prostor za pohranu video snimaka posve napuni kamera može prestati sa snimanjem ili snimati dalje preko starijih snimaka. U svakom slučaju loop način snimanja (recording) omogućava, da kamera i dalje nastavi snimati kada se napuni sav dostupni prostor za pohranu, s tim da će dakako u tom slučaju prebrisati ranije snimke.

GPS
Podrška za GPS u svakom slučaju može biti vrlo korisna, jer vas primjerice kamera može upozoravati na kada prekoračite dozvoljenu brzinu i slično. Također informacije zabilježene putem GPS-a mogu poslužiti kao „dokaz“ vremena i mjesta nezgode, ukoliko vam primjerice vidoe snimka nezgode nije najkvalitetenija

Prednja i stražnja kamera
Ukoliko želite pokriti kompletan prostor s prednje i stražnje strane vozila samo prednja auto kamera vam neće biti dovoljna. U tom slučaju odaberite sustav s dvije kamere. Glavna se kamera u tom slučaju montira s prednje strane, a druga na stražnje vjetrobransko staklo.

Podrška za bežičnu mrežu (WiFi)
Neke auto kamere posjeduju ugrađenu modul za bežičnu mrežu (Wi-Fi) koji što vam omogućava da kameru bežično povežete sa svojim pametnim telefonom. Pomoću odgovarajuće aplikacija na vašem telefonu na taj način možete pregledavati snimke i njima upravljati,  a dostupno vam je i sigurnosno pohranjivanje važnih videozapisa na telefon ili slanje putem elektroničke pošte.

U ponudi Wiz storea možete pronaći visokokvalitetne auto kamere Neoline koje se odlikuju elegantnim dizajnom i izvrsnom kvalitetom videosnimaka obzirom na mogućnost snimanja u Full HD rezoluciji, a povrh svega su vrlo jednostavne za montažu i korištenje. Kompletnu ponudu auto kamera u Wiz storeu možete vidjeti ovdje!

Povezani članci

Napišite komentar

Kategorije