Kako odabrati stalak ili nosač za TV! Donosimo kompletan vodič za postavljanje TV-a ili montažu na zid!

Objavio: Wiz store Pročitana vremena: 6612 Komentari: 0

Kupili ste novi televizor, no niste sigurni na koji način ga možete najbolje uklopiti u svoj dnevni boravak, maksimalno iskoristiti dostupni životni prostor i omogućiti si udobnije korištenje televizora?

Stalak ili nosač?

Moderni televizori su doista impresivno dizajnirani, tanki uređaji što ih čini pogodnim za montažu na zid. Posebno ako govorimo o televizorima velikih dijagonala.S druge strane odabir odgovarajućeg stalka također ima svoje prednosti. Općenito gledano preporuča se montaža na zid ukoliko maksimalno želite iskoristiti dostupni prostor. Primjerice iznimno tanki OLED televizori će izgledati poprilično atraktivno kada ih montirate na zid. Ovakvo je rješenje također posebno zgodno imate li malu djecu ili kućne ljubimce.
Stalak s druge strane omogućuje nešto fleksibilnije korištenje te lak i jednostavan pristup priključcima i kabelima. Nakon što TV montirate na zid potrebno je na odgovarajući način „sakriti“ kabele za priključivanje s drugim uređajima, inače će vam poprilično upadati u oči. Atraktivni stalak se također jako dobro može estetski uklopiti u vaš dnevni boravak i zapravo na njega možemo gledati kao na svaki drugi namještaj.
Nakon što se odlučite želite li nabaviti odgovarajući stalak ili TV montirati na zid slijedi vam odabir željenog odgovarajućeg nosača za montažu na zid ili stalka na koji ćete smjestiti TV. Danas je po tom pitanju izbor doista bogat.

Stalci za televizore

Dostupne stalke za televizore zapravo možemo podijeliti na fiksne i mobilne. Mobilni stalci pomoću ugrađenih kotačića omogućuju jednostavno pomicanje. Pojedini stalci dolazi i u izvedbi s nosačima na koje potom montirate sam TV, što dalje omogućuje dodatne funkcionalnosti poput rotacije i sl. Kvaliteta izvedbe i samih materijala dakako poprilično je važna kod odabira stalaka za TV.

1. Fiksni stalci


Fiksni klasični stalci su često su posebno atraktivno dizajnerski dotjerani uz korištenje stakla i drugih materijala kako bi se odgovarajuće uklopili u vaš dnevni boravak. Možemo na njih gledati kao na svaki drugi namještaj. Obično dolaze i s dodatnim policama na koje možete smjestiti druge audio-video uređaje, zvučnike, igraće konzole ili nešto drugo. Najveći nedostatak im je što ih ne možete lako pomicati, pa treba odmah na početku odabrati najbolje mjesto za smještaj stalka.

2. Mobilni stalci

Zahvaljujući ugrađenim kotačićima omogućuje lako, brzo i jednostavno pomicanje i premještanje televizora. Mogu biti u klasičnoj izvedbi s policama ili u izvedbi s nosačem na koje montirate televizor. Njihova ključna prednost je fleksibilnost obzirom da ih lako i jednostavno možete pomicati i samim time TV premjestiti primjerice iz jedne sobe u drugu ili na drugačiju poziciju unutar dnevnog boravka.

U ponudi Wiz storea možete pronaći bogat izbor stalaka za TV po najpovoljnijim cijenama. Kompletnu ponudu možete vidjeti ovdje!

Nosači za televizore

Kako biste TV mogli montirati na zid ili na strop bit će vam potreban odgovarajući nosač. Mnogi korisnici će se prije svega odlučiti za montažu na zid, no pomoću odgovarajućeg nosača TV možete montirati i na strop.
Svi moderni televizori dolaze s odgovarajućim rupama za montažu sa stražnje strane uređaja. Pritom je ključna dakako provjeriti koji nosači odgovaraju vašem modelu televizora. Ogromna većina TV nosača slijedi standarde kompatibilnosti definirane od strane udruženja VESA ( Video Electronics Standards Association). Standardizirani VESA uzorak za TV nosače definira skup od četiri rupe za vijke smještene sa stražnje strane TV-a i odgovarajuće rupe s istim razmakom na zidnom nosaču. U slučaju da željeni nosač ne odgovara vašem TV-u moguće je koristiti i odgovarajuće adaptere za montažu. Međutim uvijek je najbolje odabrati nosač koji u potpunosti odgovara vašem TV-u.
Nadalje svi zidni TV nosači koje možete pronaći u prodaji u svojim specifikacijama jasno označavaju  veličine TV-a kojima su namijenjeni u inčima (primjerice od 27-65“), kao i maksimalnu dopuštenu masu uređaja kojeg montirate na određen nosač. Svakako prije kupnje nosača prvo provjerite ove podatke kada je u pitanju vaš TV.
Prije kupnje zidnog nosača morati ćete se odlučiti želite li fiksni, zakretni, nosač s nagibom ili primjerice nosač s pomičnom rukom.

1. Zidni TV nosači - fiksni

Klasični fiksni TV nosači najjeftinije su rješenje želite li svoj televizor montirati na zid. Na ovaj način je TV bliže zidu i u potpunosti je naslonjen na zid što može izgledati vrlo elegantno. S druge strane fiksni nosači ne omogućuje nikakvo naknadno podešavanje pozicije TV-a, što znači da ćete morati itekako dobro paziti da inicijalno TV montirate na idealno mjesto.

2. Zidni TV nosači - nagibni


Nagibni nosači omogućuju vam da podešavate vertikalnu poziciju TV-a odnosno nagib prema zidu, ali ne i horizontalnu poziciju. Pritom treba imati na umu da raspon podešavanja nagiba nije osobito širok i obično iznosi 5-15°. Nagibni nosači mogu biti vrlo korisni ukoliko je TV montiran nešto više na zidu, a mogu vam pomoći i da otklonite problem s refleksijom okoline zbog pozicije rasvjetnih tijela ili prozora.

3. Zidni nosači za TV s nagibom i okretanjem - zglobni


Najfleksibilniju varijantu montaže vašeg TV-a na zid omogućuju vam zidni nosači s nagibom I okretanjem. U ovom slučaju je zapravo riječ o nosačima s zglobnim pokretnim mehanizmom koji vam omogućuju da televizor odmaknete od ili do zida, nagnete ga prema gore ili prema dolje, te ga pomičete po želji u jednu ili drugu stranu. Ovakvi nosači osiguravaju da TV uvijek bude u najboljem položaju ovisno o kutu gledanja, a osobe koje gledaju TV mogu sjediti na različitim mjestima unutar prostorije.
U ponudi Wiz storea možete pronaći bogat najkvalitetnijih zidnih TV nosača po najpovoljnijim cijenama. Kompletnu ponudu možete vidjeti ovdje!


Instalacija

Prije same instalacije zidnog nosača svakako je uputno pomno proučiti upute za instalaciju kako ne bi došlo do neželjenih povreda ili oštećenja TV-a. Treba znati kako su moderni televizori velikih dijagonala prilično tanki uređaji s kojima nije osobito jednostavno rukovati. U velikoj većini slučajeva dvije odrasle osobe bez problema će provesti instalaciju, no ukoliko niste sigurno na koji način montirati TV, preporučamo da se obratite stručnom osoblju.
 
Kabeli - što s njima?

Nakon ili tijekom montaže TV-a na zid zasigurno ćete se susresti s problemom skrivanja kabela koji nakon montaže na zid u dobroj mjeri estetski narušavaju ukupnu sliku. Pojedini nosači dolaze s odgovarajućim kanalima, vodilicama ili kopčama koje vam omogućuju da uredno složite i sakrijete kabele. Pritom vodite računa da vam kabeli i priključci na samom televizoru i dalje moraju biti lako dostupni u slučaju potencijalnih problema ili potrebom za spajanjem novih uređaja.

Povezani postovi

Napiši komentar